Communities and Justice

Message from the Minister for Seniors – Support information following the events at Bondi Junction in Macedonian

Почитувани постари граѓани,

Ви пишувам за тоа како неодамнешниот инцидент во Bondi Junction влијаеше на заедницата.

Тој настан веројатно ќе предизвика многу емоции кај постарите луѓе и нивните семејства.

Ресурси

Веднаш после настанот, Владата на Нов Јужен Велс ги отвори нејзините програми за поддршка, меѓу кои:

  • Програмата на Владата на Нов Јужен Велс за поддршка на жртвите, со специјална телефонска линија за лицата директно погодени од инцидентот, на 1800 019 123
  • Полицијата на Нов Јужен Велс постави службеник за врски со семејства (Family Liaison Officer) заради поддршка на секое погодено семејство
  • Линијата на Нов Јужен Велс за ментално здравје (NSW Mental Health Line) е засилена со дополнителен специјалистички персонал и е достапна 24/7 на 1800 011 511.

Покрј тоа, општа поддршка на заедницата е исто така достапна:

  • Lifeline: Јавете се на 13 11 14, текстуални пораки на 0477 12 11 14 или разговарајте онлајн
  • Kids Helpline: 1800 55 1800 или разговарајте онлајн
  • Beyond Blue: Јавете се на 1300 22 4636
  • 1800RESPECT: Јавете се на 1800 737 732, текстуални пораки на 0458 737 732 или разговарајте онлајн
  • 13 Yarn: 13 92 76
  • MensLine Australia: Јавете се на 1300 78 99 79

Ве поттикнувам да ги користите предностите на овие ресурси во ова тешко време.

Бдеење

Bondi Junction е опсипано со изливи на љубов од луѓе ширум државата.

Дури и во најтешки моменти и натаму го гледаме најдоброто од Нов Јужен Велс.

Во недела, премиерот ќе предводи бдеење со свеќи, оддавајќи им почит на жртвите на трагедијата во Bondi Junction.

Бдеењето ќе се одржи во Dolphin Court, Bondi Beach – јужно од Bondi Pavilion во 5:30 попладне.

Исто така, тоа ќе се пренесува во живо (streamed online) онлајн на www.nsw.gov.au/emergency/bondi-junction-support-information за тие кои не можат лично да присуствуваат.

Останете навремено информирани од веродостојни извори

Јас знам дека за постарите лица во нашата заедница е важно да се собираат и разговараат за нивните искуства и реакции.

Меѓутоа, луѓето не треба да се потпираат на гласини или погрешни информации на социјалните медиуми. Полицијата и Владата на Нов Јужен Велс се главните извори на информации за неодамнешните настани, и на јавноста ќе ѝ даваат точни информации врз основа на полициската истрага.

Јас сум решен да ги поддржувам постарите луѓе во нашата заедница да продолжат да се чувствуваат поврзани и поддржани во ова време.

Сега е време да покажеме дека сме силни и обединети како заедница.

Last updated:

19 Apr 2024